Grupptryck

I ett tidigare inlägg pratade vi om riskfaktorer och nämnde bland annat social sårbarhet. Idag ska vi fokusera lite mer på en sådan social sårbarhet, nämligen grupptryck.
Ofta kan det vara så att människor i din närhet förväntar sig att du ska dricka och att de förekommer en press på att dricka. Denna press och dessa förväntningar kan leda till att många ungdomar dricker alkohol fastän de egentligen inte vill: och vissa av dessa hamnar i ett alkoholmissbruk. Grupptryck är inte sällan anledingen till många människors första fylla.
Grupptrycket kan vara väldigt, väldigt starkt och svårt att stå emot. Vi vet. Det är inte lätt att vara den enda i ett sällskap som säger nej tack, det är bra, till alkohol. Det är svårt, mycket svårt, men du måste bära med dig att du aldrig ska låta någon annan tvinga dig till att göra något som du egentligen inte vill.
Även fast alkoholism kan ses som en sjukdom bara vuxna människor har, kan även ungdomar drabbas av sjukdomen, vare sig det är medvetet eller omedvetet. Detta framhävdes extra mycket på det öppna AA-möte vi var på där vi fick möta alkoholister och före detta alkoholister. De delade med sig av personliga berättelser angående deras problem, vilka i nästan alla fall hade börjat träda fram i tonåren. Många poängterade att de drack för att passa in, för att bli mer attraktiva, eller på grund av sina känslor.
Oavsett vilken anledning som ligger till grund för drickandet spelar grupptryck en väldigt stor roll: särskilt i tonåren. Om du är osäker på dig själv kan det vara ännu svårare att stå upp för grupptrycket. Och om du känner att du inte klarar av det ensam så be om hjälp av någon i din närhet eller kanske någon annan vuxen.