Att leva med en alkoholiserad förälder
Detta inlägg handlar om att leva tillsammans med en alkoholiserad förälder. För många av er som läser bloggen är detta kanske svårt att föreställa sig, men det finns personer runtomkring dig som påträffar detta dagligen. Att växa upp med missbrukande föräldrar ökar risken för att barnet själv ska hamna i missbruk. Däremot behöver det inte vara på detta vis utan det finns ett samband mellan barn till alkoholister och låg alkoholförbrukning. Dessa barn brukar nämligen ha en väldigt sträng syn på alkohol och är kanske helnyktra, då de reagerar i motsats till sina föräldrar.En konsekvens av en uppväxt med missbrukande föräldrar kan istället vara att barnet som vuxen är rädd för att själv hamna i missbruk. Detta kan leda till att personen är väldigt återhållsam gällande sitt eget alkoholdrickande och kanske inte dricker alls. Det kan också vara svårt för personen att hantera sina egna barns alkoholdebut på ett realistiskt sätt på grund av denna rädsla. Personen kan vara så rädd för att barnet ska hamna i missbruk och vara väldigt sträng med alkohol, vilket kan medföra en risk att barnet reagerar tvärtom vad föräldern vill, precis som vi pratade om tidigare.
Att växa upp med missbrukande föräldrar ökar risken för psykisk ohälsa. Nivån på den psykiska ohälsan kan skilja sig åt: ibland är symptomen lindriga med psykiska problem såsom allmän oro och nedstämdhet, och ibland är symptomen svårare med problem såsom ångestsymptom, depressiva symptom och självdestruktivitet. Självdestruktivitet kan vara att skada sig själv, nedvärdera sig själv eller att vara ovarsam med sig själv.
Det kan även leda till relationsproblem på olika sätt. Anhöriga som lever sitt vardagliga liv i en missbrukares närvaro påverkas hela tiden. Dessa anhöriga blir så kallade medberoende, eftersom deras vardag, känslor, val och tankar påverkas ständigt av missbruket i hemmet. Familjens relationer kan mycket väl bli negativt drabbade eftersom ett missbruk oftast har dåliga konsekvenser i hemmet. Det förekommer att barn tvingas ta rollen som både mamma och pappa under perioder för att hjälpa yngre syskon när det bara finns en alkoholiserad mamma eller pappa i hemmet. Som ett barn ska man INTE behöva ta över vuxnas ansvar, roller eller plikter. Om detta händer så kan det leda till att man har svårt att se på sig själv ur en realistisk synvinkel då man oftast sätter för höga krav och för mycket ansvar på sig själv.
Bilden av ett ‘’normalt’’ hem blir lätt orealistisk eftersom ett hem med missbruk ofta stänger ute resten av omvärlden. Det är vanligt att barn skäms över sitt alkoholiserade hem och tycker att det är svårt att ta hem kompisar och att berätta om sin situation för sina vänner. Detta kan innebära att man i framtiden associerar sin egen familj med missbruk och att man ser på andras familjeliv som det ideala - det konfliktfria livet. Däremot vet vi att detta inte är fallet, då alla familjer har sina egna problem. Det kan även vara så att man som anhörig upplever blandade känslor inför föräldern. Då föräldern är nykter ser barnet upp till föräldern men detta perspektiv ändras snabbt då föräldern dricker sig redlös. Känslor så som ilska och besvikelse uppkommer lätt då personen varit som "vanligt" tidigare under dagen. Det finns alltid det lilla hoppet som fortsätter hoppas att föräldern återhämtat sig från alkoholismen vilket gör att besvikelsen infinner sig då föräldern ändå dricker. Däremot är det viktigt att behålla hoppet!
Vår uppväxtmiljö påverar barn och ungdomars psykologiska utveckling och mognad, men på betydligt olika sätt. Det finns inga strikta regler om hur barn och ungdomar i alkoholiserade hem kommer att leva i framtiden, men istället är man säker på att missbruk alltid är smärtsamt för hela familjen. Det finns alltid hjälp att söka och personer som bryr sig om dig. Du är aldrig ensam.